Keresés
Kiemelt programok

 

 

 

Ars Sacra

 

 


Nyitva tartás


 

 

KÖNYVTÁR

Kedd-péntek: 08:00-16:00
Szombat-vasárnap-hétfő: zárva


 

LEVÉLTÁR

Hétköznapokon 08:00-16:00-ig, előzetes (telefonos) bejelentkezés alapján.
Telefon: (89) 310-192
Fax: (89) 324-240
E-mail: leveltar@papacollege.hu


 

MÚZEUM

Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Múzeuma
A Református Gimnázium főépületében a földszinten (Március 15 tér 9.) nyitvatartási időben folyamatosan látogatható:
- Petőfi-Jókai emlékek
- Baldácsy metszetgyűjtemény

Május 1. és október 31. között:
Kedd-péntek: 08:00-16:00
Szombat-vasárnap: 09:00-17:00

November 1. és április 30. között:
Kedd-péntek: 08:00-16:00


Pannonia Reformata – Dunántúli Református Múzeum
Fő u. 6.
N Y I T Á S    2018. május 11-én
-   Hajlék az örökkévalóságban
-   Hóri titkai (egyiptomi tárlat)

ÚJ IDŐSZAKI  KIÁLLÍTÁS  nyílik
- 2018. május 26-án  Rembrandt

 


 

Okmánytár

Gróf Nadasd-i Ferenc országbíró parancslevele a veszprémi káptalanhoz, hogy Szeplak-i Botka Ferenc, Sandor György, Oroszÿ Ádám és Bogacz Ferenc, Papa város helvét hitvallású lakosai küldötteinek kérésére küldje ki hiteles emberét, aki jelenlétében a megnevezett királyi emberek egyike vizsgálatot fog tartani a helvét hitvallású lakosokat ért sérelmek ügyében.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: eredeti; rányomott papírfelzetes pecsét, Nádasdi Ferenc aláírása

Megjegyzés:

 

Iuanchich Gergely veszprémi éneklőkanonok és Deomeolky András királyi ember jelentik, hogy a vizsgálatot nem tudták elvégezni, mert ura nevében gróf Eβterhasi Pál komornikja, később a pápai jobbágyok, sőt többen a vitézlő rendek közül is a vizsgálatnak ellene mondtak.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: az oklevél hátára írt fogalmazvány; 2–2 aláírás és rányomott gyűrűspecsét

Megjegyzés:

 

Josa István vecseszéki alispán, s Jankovits Péter Vas vármegye járási főszolgabírája által felvett tanúvallomási jegyzőkönyv, mely szerint a tapolcafői malmot Naprágyi Demeter egykori győri püspök ajándékozta Sörös Imre és öccsének, Vinczének, melyet azután részben Fölsö Balázs, részben tapolcafői község bírt, tőlük pedig Hegi [Hegyi] István szerezte meg, az új kőépületet is ő építette. Tanúk: nemes Tompa Pál, nemes Szabó Imre vecseszéki esküdt, nemes Pall János vecseszéki esküdt, nemes Finta Mihály, nemes Molnar Péter.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: egyszerű másolat, befejezetlen

Megjegyzés:

 

A pápai református egyház tanúsítja, hogy nemes Gál Mihály, özvegy Kutasi Mihályné Orosztonyi Zsuzsanna örököse örökségét alku szerint az egyháznak átadta, az érte járó pénzt felvette; szükség esetén Kutasi Mihály végrendeletét is átadja.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: korabeli másolat

Megjegyzés:

 

Herceg Gonzaga Alajos győri várparancsnok értesíti a pápai várőrség evangelicus vitézeit, hogy kérelmük ügyében tárgyalt gróf Eszterházy Pállal. A jövőre nézve figyelmezteti őket, hogy vallásügyeikben egyenesen a fejedelemhez folyamodjanak.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: eredeti

Megjegyzés: lappang

 

A pápai várőrség evangelicus vitézei Gonzaga Alajos győri főkapitányt értesítik, hogy utasítása szerint vallássérelmeikkel a fejedelemhez folyamodtak, s bár a kancellár vizsgálatot rendelt el, gróf Eszterházy Pál ezt figyelmen kívül hagyva zsoldosai által templomukat, iskolájukat elfoglaltatta, lelkészeiket száműzte, s a tanuló ifjúságot szétverte, emiatt kérik pártfogását és közreműködését.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: eredeti

Megjegyzés: lappang

 

A pápai vitézek levele [Gonzaga Alajos herceg, győri főkapitány vagy Wenzel Eusebius von Lobkowitz herceg, az udvari haditanács elnöke] részére, melyben részletesen ismertetik sérelmeiket, kijelentvén, hogy ők nem lázadók, hanem az ország törvényei által biztosított vallásszabadság őrei, s mint ilyenek kérnek pártatlan igazságszolgáltatást.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: korabeli másolat

Megjegyzés:

 

A pápai református ekklézsia közgyűlésének jegyzőkönyve az egyházi gondviselők mint közönséges jo dolgokra rendeltetet személyek választásáról és a 7 pontból álló eklézsiai rendtartás elfogadásáról. Gondviselők a városi nemesek közül: Oroszi Ádám, Bogáts Ferenc, Pétsi Péter, a várbeli lovasok közül: Fekete Imre, K. Szabó János, Ihárosi (Pénzes) Mihály, a gyalogok közül: Nyiri Miklós, Szüts Gergely, Lakat jártó Márton. A városon kívül az alsó majorokból: Berindi Márton, Rusa György, Horvát Balázs, a felső majorokból: Böröllyei György, Herbat Imre, Sigmond Mihály.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: eredeti

Megjegyzés: A rendtartás 8. pontját is beírták, majd törölték.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

6 / 112 oldal