Okmánytár

Roboz Ferenc végrendeletének 2. pontja, mely szerint a pápai református kollégiumra hagy 2000 forintot, hogy annak kamatából valamelyik, akár a család leányágából, Roboz Judith húga leszármazottai közül való családtagja taníttatását segítsék, ha pedig ilyen erre érdemes személy a rokonságból nem akadna, akkor hat szorgalmas diák tanulását támogassák.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: az illető pont egyszerű másolata

Megjegyzés: az 569. b. sz. irat végén szereplő hitelesítés után

 

Márton Gábor pápai református gimnáziumi tanító folyamodása a pápai egyházi consistoriumhoz, melyben rektória hiányában engedélyt kér arra, hogy Somogy megyében Sárközi Pál családjánál házi nevelőséget vállalhasson, s vele együtt majd Pozsonyba mehessen.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti, aláírás

Megjegyzés:

 

Mindkét protestáns felekezet egyházkerületeinek hívei I. Ferenc magyar királyhoz folyamodnak, hogy az 1790. évi 26. törvénycikk értelmében 1791-ben Budán és Pesten tartott zsinataik 14. és 15. ülésén október hónapban megfogalmazott határozatokat erősítse meg és hagyja jóvá.

Nyelv: latin

Fennmaradási formája: egyszerű másolat

Megjegyzés: az 565. a–b. sz. iratok után

 

A két protestáns egyház küldöttjei kinyilvánítják, hogy lépéseket tettek az immár hét éve tartott budai zsinat határozatainak megerősítésére: 23-án küldöttséget menesztettek a nádorhoz, hogy járjon közben ennek érdekében a királynál, aki erre ígéretet is tett, továbbá elhatározták, hogy számtalan sérelmüket összegyűjtve a királyhoz is küldöttséget menesztenek.

Nyelv: latin

Fennmaradási formája: egyszerű másolat, Berzeviczy Gergely, az erre az alkalomra delegált jegyző aláírása

Megjegyzés: –

 

Mindkét protestáns felekezet egyházkerületeinek küldöttjei kérvényezik [Habsburg Sándor herceg] nádortól, hogy támogassa őket a királynál abbéli igyekezetükben, hogy az 1790. évi 26. törvénycikk értelmében 1791-ben Budán és Pesten tartott zsinataik határozatait vele jóváhagyassák.

Nyelv: latin

Fennmaradási formája: egyszerű másolat

Megjegyzés: az 565. a. sz. irat után

 
<< Első < Előző 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Következő > Utolsó >>

21 / 179 oldal