Okmánytár

A dunáninneni egyházkerület levele a dunántúlihoz, melyben közli, hogy április 18-i péceli közgyűlésén a szépen virágzó Pápai Oskolát a pataki és debreceni anyaiskolákhoz hasonlóan a maga részéről anyaiskolának elismeri, s mint ilyent támogatja, és a kerületében lévő, a pataki és debreceni kollégiumok által fel nem keresett egyházakat legációba Pápának felajánlja.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: hiteles másolat, Tóth Ferentz egyházkerületi jegyző aláírása

Megjegyzés:

 

A négy református egyházkerület közös konferenciájának (konvent) jegyzőkönyvi kivonata, melyben a tiszamelléki és dunántúli egyházkerületeknek az ünnepi követség ügyében született egyezségét jóváhagyják: a vitás egyházak maguk döntik el, hogy a sárospataki vagy a pápai kollégiumból kérnek legátusokat, az erdélyi kollégiumok magyarországi szuplikációja helyett pedig inkább azok évi egyszeri publikációval való segítését szorgalmazzák.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: egyszerű másolat

Megjegyzés:

 

A pápai református egyház elöljáróinak folyamodása az egyházkerülethez annak érdekében, hogy az eddig kizárólag általuk fenntartott pápai iskolát vegye pártfogása alá; az legyen Supeintendentiális Anya Oskola, biztosítson számára ünnepi legációkat (ide értve a pataki volt dunántúli legációkat és a belsősomogyi egyházakat is), továbbá bor és búza supplicátiókat, valamint rektoriákat.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: hiteles másolat, Tóth Ferentz egyházkerületi jegyző aláírása

Megjegyzés:

 

A Dunántúli Református Egyházkerület közgyűlési jegyzőkönyvének kivonata, mely szerint a pápai iskolát Superintendentionális Anya Oskolának ismerik el, és annak fenntartásáról illő módon gondoskodnak: a volt pataki legációkat is visszaveszik, a belsősomogyi legációkat is Pápához csatolják, de a bor- és búzasegélyt meghagyják a csurgói gimnáziumnak; a többi egyházmegye supplikációja Pápát illeti. Pataki ünnepi legációk voltak: Enying, Kajár, Palota, Polgárdi, Sárkeresztes, Szentkirályszabadi, Tác, Városhidvég.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: hiteles másolat, Torkos Jakab püspök aláírása

Megjegyzés:

 

Cs. Tatay János folyamodása a pápai református egyházhoz, mely szerint 1794–1795. évi subrectori és 1795–1796. évi correctori fizetésének hátralévő részét, összesen 325 rajnai forint kifizetését kéri.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti, aláírás

Megjegyzés:

 
<< Első < Előző 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Következő > Utolsó >>

22 / 179 oldal