Okmánytár

A pápai református egyház consistoriumának jegyzőkönyvi kivonata, mely szerint Látzai Jósef professzort kollégiumi oeconimiae directornak választják, és bemutatják a keze alá adott ingóságok inventáriumát.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: jegyzőkönyvi kivonat

Megjegyzés:

 

A pápai református gyülekezet házi szegényeinek folyamodása Eőrÿ János főgondnokhoz, Veszprém vármegye főszolgabírójához, a Kenessey-féle alapítvány kezelőjéhez, hogy a mostani drágaság miatt őket segélyben részesítse. Korábban kaptak segélyt, de azt már 4 éve visszafogta.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti

Megjegyzés:

 

Cs. Tatay János levele a pápai református consistoriumnak, melyben megköszöni, hogy tanulását 6 évig támogatta, és kéri bizonyítványa kiadását és további hazai tanulásának segítését.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti, aláírás

Megjegyzés:

 

A Veszprém vármegyei protestáns nemesi felkelő katonák folyamodása Veszprém vármegyéhez, melyben az 1791:26 tc.-re hivatkozva felmentésüket kérik a római katolikus istenitiszteleten való részvétel alól. A felkelők között 80 katolikus, 366 református, 80 evangélikus; a 446 főnyi evangyelikus nemesség sérelmesnek érzi, hogy őket a hadi regulákra hivatkozva a katolikus misén való részvételre kötelezik.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: egyszerű másolat

Megjegyzés:

 

A pápai református egyház elöljáróinak folyamodványa Bezerédy Ignác királyi tanácsoshoz, uradalmi főtiszthez, amelyben kérik, hogy miután az urodalom a helybeli evangélikusoknak ingyen tágas belső telket adott, engedje át nekik azonnali fizetés mellett udvarul azon két házat, melyek a kollégium nyugati oldalán állnak.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: másolat

Megjegyzés: lappang

 
<< Első < Előző 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Következő > Utolsó >>

23 / 179 oldal