Okmánytár

Hunyadi Ferencz debreceni prédikátor nyugtája arról, hogy a pápai eklézsia számára a tiszántúli egyházkerületben összegyűlt 359 rajnai forint 9 krajcár segélyt Noszlopy Jósefnek, a pápai egyház deputátusának átadta.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti, aláírás

Megjegyzés: –

 

A pápai református egyház konzisztóriuma Márton Istvánt megválasztja pápai professzornak, fizetése évenként 400 rajnai forint készpénz, az egyházi szolgálatért 12 pozsonyi mérő gabona és minden tanítványtól 2 forint tandíj (didactrum) lesz.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: a pápai református egyház presbítériumi jegyzőkönyvéből 1804. október 5-én Vigyázó Károly Veszprém megyei főszolgabíró által kiállított hiteles másolat

Megjegyzés: –

 

A dunántúli református egyházkerület közgyűlése jegyzőkönyvének kivonata, mely szerint a pápai egyház kérelmét az 5. pont alatt tárgyalták és három kérdésben határoztak: a filozófia és teológia 3 éves tantervét jóváhagyták, esetleges módosítását a tapasztalatoktól tették függővé; a pápai ifjak rektóriákra küldését jóváhagyták; a somogyi esperesség elleni panaszt – hogy a pápai tanulókat a legációtól eltiltotta – pedig a révkomáromi gyűlés határozata szerint orvosolják.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: hiteles másolat; Tóth Pál egyházkerületi főjegyző és Torkos Jakab superintendens aláírása

Megjegyzés:

 

Mórocza Sámuel és felesége, Oroszy Krisztina bizonyságlevele, amely szerint a Tótvázsonyban lakó Tósoki Mihálynál kamaton levő 200 forint tőkéjöket a pápai református egyház iskolája szükségleteire átengedik.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti

Megjegyzés: lappang

 

Deáki István debreceni prédikátor ellennyugtája a pápai református eklézsia számára a tiszántúli egyházkerületben összegyűlt 359 rajnai forint 9 krajcár segélyről, amelyet ő Hunyadi Ferencz prédikátorral Budára küldetett.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti, aláírás

Megjegyzés: –

 
<< Első < Előző 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Következő > Utolsó >>

24 / 179 oldal