Okmánytár

Esztergom és Komárom vármegyék ítélőszékének határozata Ó Gyalla és Uj Gyalla birtokokkal, valamint Aba, Felsö Konkoly és Alsó Konkoly pusztákkal kapcsolatban, melyeket az alperesek, a néhai Konkoly Zsófiától született Gazdagh Sára gyermekei saját vér szerinti lánytestvéreik kizárásával rosszhiszeműen részben birtokolnak, részben eladtak vagy kipusztítottak.

Nyelv: latin

Fennmaradási formája: egyszerű másolat

Megjegyzés: az 523. b., c. és d. sz. iratokkal egy füzetben; szövege megegyezik az 506. a. sz. iratéval

 

A pápai református egyház folyamodványa az egyházkerülethez, melyben segélyt kér, hogy az eddig 10 szegény sorsú ifjú tanulását és eltartását szolgáló alumniumot bővíthesse. Cél emellett Pápán egy német nyelvet is tanító gimnázium felállítása, a tűzvészben porig égett oskola felépítése.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti

Megjegyzés: Totth Pál egyházkerületi aljegyző hátlapi feljegyzése szerint ezen tárgyat a május 27-én Kocson tartott egyházkerületi gyűlésben az esperesi kar figyelmébe ajánlották, akik a segélyezést publikálni fogják.

 

Debrecen város tanácsa értesíti a pápai egyházat, hogy a nála kamaton levő 12000 forint tőkének kamatát mindig időben megküldi, de a nyugtát rendes időben soha sem kapja meg. Kéri az érdemi intézkedést, különben kénytelen kénytelen lesz a tőkét visszafizetni.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti

Megjegyzés: lappang

 

Torkos Jakab és Búzás Pál pápai prédikátor, Eőrÿ János gondnok, Osvald Sigmond és Zsoldos György perceptor elismeri, hogy az 450 forint összeget átvette, és az egész gyülekezet nevében vállalja a feltételek teljesítését.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti, 5–5 aláírás és pecsét

Megjegyzés: az 519. a. sz. irat hátlapján

 

A Torma család tagjai: Torma Ferentz és Torma Susánna, nemes Szép Miklós felesége a későbbi kellemetlenségek miatt intetik Eőrÿ János gondnokot és általa a pápai református egyházat, hogy a megvásárolt Torkos-féle házban az ő jussuk is benne van. A Szent Lászlói utzában a déli soron lévő kuriális ház szomszédja keletről Sűtő János pintérmester, nyugatról Strubli Joseff szabómester.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: egyszerű másolat

Megjegyzés: Hátlapi feljegyzés szerint 1788. április 8-án lett bemutatva, egy másik, lapalji feljegyzés szerint pedig 26-án kaptak rá feleletet.

 
<< Első < Előző 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Következő > Utolsó >>

27 / 179 oldal