Okmánytár

A királyi kancellária 14277/983. sz. leiratával eloszlatja azt a feltételezést, hogy a felekezetközi vegyes iskolák felállítását célzó 1785. augusztus 31-én kiadott rendelet 1. pontja ellenkezik a türelmi rendeletben biztosított vallásszabadsággal, ezenfelül a protestánsokat megerősíti iskoláik birtokában, hangsúlyozza, hogy a vegyes iskolák létrehozása nem történhet erőszakkal, és csak olyan helyekre vonatkozik, ahol a türelmi rendelet előtt nem működött iskola.

Nyelv: német

Fennmaradási formája: egyszerű másolat

Megjegyzés: az 516. c. sz. irat 1. melléklete

 

Ősz Katalin folyamodása a pápai református egyház egyik elöljárójához, melyben szegénységére és a drágaságra hivatkozva kéri, hogy eladott Balaton mellyeki szőleje árából a tekintetes urak őt elégítsék ki, és adóssága kamatait ígéretükhöz híven engedjék el.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti, aláírás

Megjegyzés: –

 

Eöry János, a pápai református egyház gondnoka kéri a segédítélőszéket (judicium subalternum), küldje ki egy tagját, aki Balhás birtokon a Kenessey Lázár által kijelölendő ingó és ingatlan vagyont összeírja és leltározza.

Nyelv: latin

Fennmaradási formája: eredeti, aláírás

Megjegyzés: –

 

Endrédi Ács József kömlődi lelkész levele a pápai református eklézsiához: lelkésznek való meghívását megköszönvén, helyben maradását ünnepélyesen kijelenti.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti

Megjegyzés: lappang

 

Torkos Susanna elismeri, hogy Eőri Janostól átvette a 400 forintot.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti, aláírás

Megjegyzés: az 510. a. sz. irat hátoldalán; az egész elismervény szövegét saját kézzel írta

 
<< Első < Előző 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Következő > Utolsó >>

29 / 179 oldal