Okmánytár

A pápai helvét hitvallású Ekklésia tagjai felszólítják Öry János gondnokot, hogy két és fél éve viselt tisztségéről a vele február 8-án közölt Egyűgyű Reflexiok (508. sz. irat) szerint a parochiális háznál, a szegény egyháztagok jelenlétében adjon számot.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: egyszerű másolat

Megjegyzés: –

 

Vetsey Miklós adászteveli prédikátor levele a pápai református eklézsiához, melyben a pápai lelkészi állomásra való meghívását megköszöni, és kijelenti, hogy nem kevés okok miatt inkább helyben marad. Az mondja Jeremiással: gyermek vagyok én, és nem tudok a’ városi népnek inye szerént szollani.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti, aláírás

Megjegyzés: –

 

Néhai Kiss Jósefné Lengyel Susánna gyermekeinek: Szakolczai Jánosné Kis Ersebeth, Krizics Ferenczné Kiss Katalin és özvegy Kelner Gáspárné Kiss Rosa asszonynak bizonyságlevele arról, hogy Pápán a belvárosban, a református templom végében lévő házukat annak minden haszonvételével eladták 450 forintért Osváld Sigmondnak. Szomszédok keletről Eőry Pordan Samuel, alul pedig Somogyi János urak.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti, 3 kézvonás, valamint a tanúk: Eőrÿ János, Veszprém vármegye táblabírája és Kenesseÿ Zsigmond aláírása és gyűrűspecsétje

Megjegyzés: –

 

Osvald Zsigmond bizonyságlevele arról, hogy, hogy a református templom végében lévő ház, melyet néhai Kis Jóseffné gyermekeitől: Szakolczai Jánosné Kis Ersébeth, Krisits Ferenczné Kis Katalintól és özvegy Kelner Gáspárné Kis Rósa asszonytól 1787. február 11-én 450 forintért a könnyebb vétel kedvéért az ő nevére vettek, valójában nem az övé, hanem a református egyházé, ezért azt átruházza az egyházra. Szomszédok: felül nemes Eőrÿ Pordán Sámuel, alul Somogyi János consiliarius úr.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti, aláírás és gyűrűspecsét

Megjegyzés: –

 

Eőrÿ Jánosnak, a pápai református egyház gondnokának bizonyságlevele arról, hogy Sándor Gergely özvegyétől, Torkos Susánna asszonytól egyháza részére Eőrÿ Pordán Ferencz házbeli jussa megvételére rövid határidővel 400 forintos kölcsönt vett fel.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti; Eőrÿ János aláírása és gyűrűspecsétje, valamint a tanú, Osvald Zsigmond aláírása

Megjegyzés: –

 
<< Első < Előző 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Következő > Utolsó >>

30 / 179 oldal