Okmánytár

Esztergom és Komárom vármegyék ítélőszékének határozata Ó Gyalla és Uj Gyalla birtokokkal, valamint Aba, Felsö Konkoly és Alsó Konkoly pusztákkal kapcsolatban, melyeket az alperesek, a néhai Konkoly Zsófiától született Gazdagh Sára gyermekei saját vér szerinti lánytestvéreik kizárásával rosszhiszeműen részben birtokolnak, részben eladtak vagy kipusztítottak.

Nyelv: latin

Fennmaradási formája: egyszerű másolat

Megjegyzés: az 506. b. és c. sz. iratokkal egy füzetben; kiírta Fabris József vármegyei aljegyző, átolvasta Miskey Pál főszolgabíró

 

Járdánházy Gábor, a pápai református kollégium professzorának beszéde a református kollégiumban a rétorok és poéták közvizsgája előtt és után.

Nyelv: latin

Fennmaradási formája: eredeti

Megjegyzés: az 501. a. sz. irattal együtt egy 28 lapos füzetben

 

Rába Boldizsár Veszprém vármegyei alszolgabíró és Gombás Moÿses esküdt által a pápai helvét hitvallású közösség részére felvett tanúkihallgatási jegyzőkönyv arról, hogy a néhai Csuzÿ Jóseff prédikátor örökösei: Horváth Margavics Jóseff és Horváth Margavics Juliánna, Tóth István csőglei prédikátor felesége által használt Mezző–Lak falu melletti Aββonyfa pusztai rét, valamint Mátyusháza pusztai rét és öt hold szántóföld a pápai református egyház tulajdonát képezi.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti, 2–2 aláírás és gyűrűspecsét

Megjegyzés: –

 

Rába Boldizsár Veszprém vármegyei alszolgabíró és Papp András esküdt által kiállított megintés, melyben Eöri János, a pápai református egyház gondnoka az egyház nevében inteti Csuzi Joseff prédikátor örököseit: Horváth Margarits Joseff urat és Horváth Margarits Juliannát, Tóth Istvány csöglei prédikátor hitvesét, hogy a pápai egyházra hagyományozott és általuk használt asszonyfai rétet, mátyusházi rétet és földet az egyháznak adják vissza. Az érintettek a megintésre nem feleltek.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti, 2–2 aláírás és gyűrűspecsét

Megjegyzés: –

 

A pápai református egyház egyház consistoriuma tudomásul veszi, hogy Járdánházy Gábor professzor Nyárádra költözött, ott rendes lelkészi állását elfoglalja.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: másolat

Megjegyzés: lappang

 
<< Első < Előző 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Következő > Utolsó >>

32 / 179 oldal