Okmánytár

Csépán János professzor megérkezett, és professzori működését megkezdte.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: a pápai református egyház presbítériumi jegyzőkönyvéből 1804. október 5-én Vigyázó Károly Veszprém megyei főszolgabíró által kiállított hiteles másolat

Megjegyzés:

 

Járdánházy Gábor, a pápai református kollégium professzorának halotti beszéde Torkos Jakab adászteveli predikátor és püspök temetésekor az Adás Tevelyi templomban.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti

Megjegyzés: az 501. b. sz. irattal együtt egy 28 lapos füzetben

 

Eőrÿ János, a pápai egyház főgondnokának levele Szeremlej György részére, melyben észrevételeket tesz Rádai Gedeon dunántúli egyházkerületi főgondnoknak annak érdekében, hogy a Castillioni grofne által a pápai református egyházra hagyott, de Csernel Laβlo egyik végrendeleti végrehajtó által a vallásgyakorlatnak beszüntetése után az Őri Ecclesianak ajándékozott mosdót és ezüst kannát adják vissza a pápaiaknak.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti fogalmazvány

Megjegyzés: –

 

Nemes Gőrsőnyi Katalin pápai lakos végrendelete, melyben házát Kőszögi Katalinra, 25 forintot a református egyházra, 10–10 forintot nemes Nagy Györgyre, Kűszőgi Istvánra és Kűszőgi Györgyre; egy vetett ágyat pedig a leendő kollégiumi professzorra hagy. Tanúk:

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti; Gőrsőnyi Katalin keze vonása, Miklos Sámuel, Eperjessÿ István aláírása és gyűrűspecsétje, Baliko Istvan, Lantzinger Samuel és Veres János keze vonása, a tanú, Eőry István Veszprém vármegyei esküdt aláírása és gyűrűspecsétje

Megjegyzés: –

 

Domokos Ferenc, herceg Eszterházy ügyvéde beleegyezik abba, hogy a pápai egyház a nevére irathassa és tulajdonjoggal birtokolhassa a Komáromi Józsefné által 410 forint tartozása fejében átengedett bácsi szőlejét, mely uradalmi telken fekszik.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti

Megjegyzés: lappang

 
<< Első < Előző 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Következő > Utolsó >>

33 / 179 oldal