Okmánytár

A helvét hitvallású pápaiak közösségének Veszprém vármegyéhez, melyben közbenjárását kéri a budai királyi kamaránál, hogy épületei és telkei becsárát, mely jelenleg a győri sóhivatal pénztáránál jövedelmez, kezéhez vehesse.

Nyelv: latin

Fennmaradási formája: fogalmazvány

Megjegyzés: –

 

Eőrÿ István, Veszprém vármegye esküdtje tanúsítja, hogy Raba Boldizsár alszolgabíró Sándor Gergely felperes kérésére kiállított, folyó hó 27-re Veszprémbe szóló idézőlevelét a keresetlevél másolatával együtt Papa városában átadta Ösz Katalinnak, és az idézést ezzel végrehajtotta.

Nyelv: latin

Fennmaradási formája: eredeti, aláírás és gyűrűspecsét

Megjegyzés: ez a 491. g. sz. irat 2. melléklete

 

Noβlopi Csizmadia Katalin, néhai Eöβ Mihály özvegye kötelezi magát, hogy azt a 100 forintos összeget, melynek kamatát Zsebe Ferencz végrendeletileg a pápai helvét hitvallású szegényekre hagyta, s melyet férje 1761. szeptember 29-i kötelezvénye szerint Torkos János gondnoktól vett fel kölcsön címén, Sándor Gergely mostani főgondnoknak annak kérésére bármikor vissza fogja adni, addig is évente a 6 %-os kamatot rendszeresen fizetni fogja, ennek fedezetéül pedig pápai lakóházát és a bácsi szőlőhegyen lévő szőlejét köti le.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: egyszerű másolat

Megjegyzés: Jegyzete szerint 1779. szeptember 29-ig megfizette a kamatokat. Az 1783. szeptember 26-án Veszprémben tartott közgyűlésen a törvény alapján betáblázták. Rosos Antal aljegyző aláírása; ez a 491. g. sz. irat 3. melléklete

 

Noβlopi Csizmadia Katalin, néhai Eöβ Mihály özvegye elismeri, hogy Sándor Gergelytől 6 %-os kamatra felvett 173 forintot kölcsön címén, és kötelezi magát, hogy a tőkét kérésre bármikor vissza fogja adni, addig is évente a kamatot rendszeresen fizetni fogja, ennek fedezetéül pedig pápai lakóházát és a bácsi szőlőhegyen lévő szőlejét köti le.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: egyszerű másolat

Megjegyzés: Jegyzete szerint az 1783. szeptember 26-án Veszprémben tartott közgyűlésen a törvény alapján betáblázták. Rosos Antal aljegyző aláírása; ez a 491. g. sz. irat 4. melléklete

 

Rába Boldizsár Veszprém vármegyei alszolgabíró és esküdtje előtt Sándor Gergely Veszprém vármegyei táblabíró mint hitelező és gondnok pert indít indít a néhai Komáromi József özvegye, Ősz Katalin ellen amiatt, hogy 1761. szeptember 29-én Katalin apja, Ősz Mihály Torkos Jánostól, a pápai helvét hitvallású egyház akkori gondnokától felvett 100 rajnai forint kölcsönt, továbbá anyja, a néhai Noszlopi Katalin 1776. február 2-án még 173 rajnai forint kölcsönt, aki a mellékelt kötelezvény szerint biztosítékul Papa városában, az Ujj ucza utcában lévő lakóházát, valamint a Zala megyei Bács szőlőhegyen lévő szőlejét ajánlotta fel, de sem a tőkét, sem kamatait nem fizették vissza.

Nyelv: latin

Fennmaradási formája: eredeti fogalmazvány

Megjegyzés: ez a 491. g. sz. irat 1. melléklete

 
<< Első < Előző 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Következő > Utolsó >>

36 / 179 oldal