Okmánytár

A pápai református egyház képviseletében Sándor Gergely gondnok, Eőrÿ János, Osvald Zsigmond, Horváth Margavics József és Bende Péter kötelezi magát, hogy a néhai Telekes-i Tőrők István özvegye, Komáromi Katalin asszony által még 1732-ben a pápai prédikátorok és professzorok javára hagyott, de most az imaház építésére felhasznált 4050 forint után évenként 5 % kamatot fog fizetni a végrendeletben kikötött személyeknek.

Nyelv: latin

Fennmaradási formája: eredeti, 5 aláírás és 4 gyűrűspecsét

Megjegyzés: –

 

Eőrÿ János és Osvald Zsigmond, a pápai helvét hitvallású közösség megbízottjai a rajta lévő kétszobás házzal és négy szántófölddel együtt Hollosi János agilisnak és feleségének, Kovács Juditnak 625 forintért eladják azt az Adász Tevel nemesi faluban lévő nemesi telket, mely az ottani reformátusok paplakának szomszédságában van. A vételárat Horváth Margavics Jótzsef perceptor már át is vette.

Nyelv: latin

Fennmaradási formája: eredeti fogalmazvány, Eőrÿ János aláírása

Megjegyzés: –

 

Sándor Gergely, a helvét hitvallású pápai egyház gondnoka a helytartótanács 1784. április 14-én kelt rendelete alapján (485. b. sz. irat) összeírja egyháza alapítványi és egyéb vagyonát, mely szerint az alaptőke 38316 forintot és 20 krajcárt tesz ki, mely évi 2019 forint jövedelemmel jár.

Nyelv: latin

Fennmaradási formája: eredeti, aláírás és gyűrűspecsét

Megjegyzés: a kiegészítésben még 3600 forintnyi alaptőke és 190 forint évi jövedelem szerepel

 

Haláβ Josef prédikátor, Eőrÿ János és Bende Péter, a Pápai Reformata Szent Ecclesia elöljáróinak szerződése egy meg nem nevezett pápai cserepesmesterrel a templomtető cserépzsindellyel való befedésére, négyszögölenként számítandó 60 pénzért.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti, 3 aláírás

Megjegyzés: –

 

Halász József predikátor levele [Torkos Jakab] püspökhöz, melyben értesíti a pápai egyházat, hogy az egyház meghívását elfogadja, magát a püspök pártfogásába ajánlja.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti, aláírás

Megjegyzés: –

 
<< Első < Előző 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Következő > Utolsó >>

37 / 179 oldal