Okmánytár

Mészel Istvány házastársa, Bodis Juliánna cessionalis levele, mely szerint a Pápai Piarczon lévő házát a pápai helvét hitvallású eklésiának átengedi, ezért a benne lakó bérlőknek, a Német és Magyar Szabonak Szent Mihály napjával felmond. A szabók az alsó szobákban laktak, a felső szobából az uradalmi özvegy számtortoné ki holt.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti, aláírás és gyűrűspecsét

Megjegyzés: –

 

Tersztyánβkj József, Veszprém vármegye főszolgabírája előtt Torkos József, a pápai helvét hitvallású nemesek közösségének gondnoka pert indít, amiatt, hogy a néhai Kenessei Péter egy itt mellékelt kötelezvény szerint a pápai református közösségtől 1735. április 21-én 1500 forint összeget vett kölcsön évi 5 % kamatra, 1748. május 3-án pedig 800 forintot visszaadott, a maradék 700-at azonban sem ő, sem Lázár fia nem adta vissza, sőt Lázár 1762. április 24-én még 320 forintnyi kölcsönt vett fel, így összesen 1020 forinttal és annak kamataival is tartozik.

Nyelv: latin

Fennmaradási formája: eredeti fogalmazvány

Megjegyzés: ez a 484. e. sz. irat 1. melléklete

 

Oroβÿ Dániel özvegye, a Tóth–Vásonyban lakozó nemes Pázmándi Éva, valamint Mórocza Sámuel hitvese, nemes Oroszÿ Kristina adománylevele, mely szerint régebbi ígéretüket beváltva a pápai határban a Gyapju mosón alól napkeletre lévő 8 pozsonyi mérős szántóföldet a Pápai Reformata Szent Ekklésiának ajándékozzák.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti; Pázmándi Éva aláírása és Oroszi Kristina keze vonása, két gyűrűspecsét, valamint a tanúk: Eőrÿ János Veszprém vármegyei táblabíró, Morotza Samuel és Osvald Zsigmond ügyvéd aláírása és gyűrűspecsétje

Megjegyzés: –

 

Baronyai Ferencz és felesége, Varga Susánna pápai református lakosok fundationalis levele, amely szerint, miután helyreállt a szabad vallásgyakorlat, haláluk után átengedik a N[emes] Acsád faluban, a Falu derékon, a Tapolcza vizén lévő kétkerekű malomnak általuk birtokolt ötödrészét a pápai predikátorok tartására. Amennyiben a vallásgyakorlat megszűnne, a malombeli jog a református nemes communitásra szálljon, mely köteles annak hasznát szent végre fordittani. Ha a malomjogot pénzben veszik fel, annak kamatait adják a prédikátoroknak. Tanúbizonyság:

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti; Baranyai Ferencz aláírása, Varga Susánna keze vonása és két gyűrűspecsét, valamint a tanúk: Sándor Gergely ügyvéd, Eőrÿ János Veszprém vármegyei táblabíró és Horváth Margavics József aláírása és gyűrűspecsétje

Megjegyzés: –

 

Idősebb Jokai Sámuel és felesége, Sándor Judith asszony adóslevele, melyben kötelezi magát arra, hogy 1000 rajnai forint adósságát legkésőbb 1783. december 10-ig rendezi; ellenkező esetben újgyallai dézsmás szőlőhegyét az adósság erejéig a hitelező pápai református egyház a kezéhez veheti.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti, aláírás és gyűrűspecsét

Megjegyzés: –

 
<< Első < Előző 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Következő > Utolsó >>

40 / 179 oldal