Okmánytár

Eőrÿ János, a pápai református egyház gondnoka folyamodik [Habsburg József herceg] nádorhoz és a helytartótanácshoz, hogy rendelje el az 1752-ben Galgóczi [Ferenc] pápai plébános által erőszakosan elvett, s azóta a plébánián őrzött anyakönyv visszaadatását.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: az 595. b. sz. irat átírásában

Megjegyzés: kezelési feljegyzése szerint 1631. sz. alatt 1804. január 24-én elrendelték véleményezés céljából az illetékes megyéspüspökhöz átküldeni

 

Szemere Ferentz agens levele Eőrÿ János táblabíróhóz, a pápai református egyház gondnokához, melyben január 5-én kelt és 15-én felbontott levelére válaszképpen átírja annak a folyamodványnak a szövegét, melyet nevében fogalmazott és adott be a nádornak.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: eredeti, aláírás

Megjegyzés:

 

Eőrÿ János táblabíró, a pápai református egyház gondnokának folyamodása Veszprém vármegyéhez, melyben azt kéri, hogy egy kiküldött esküdt végrehajtás útján szedje be az egyházi adót azoktól a pápai egyháztagoktól, akik évek óta tartoznak.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: eredeti, aláírás

Megjegyzés:

 

A pápai református egyház consistoriális gyűlésének jegyzőkönyvi kivonata, amely szerint háromtagú bizottmányt neveztek ki az egyház és kollégium mindennemű ingó és ingatlan javainak, klenódiumainak és leveleinek leltározására; a kollégium leveleinek őrzésére egy két kulccsal zárható almárium készítését határozták; az egyik kulcs a gondnoknál, a másik a perceptornál legyen.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: Vizek-i Tallian Ádám Veszprém vármegyei esküdt által 1804. október 7-én Pápán kiállított hitelesített másolat

Megjegyzés:

 

Soós Pál Veszprém vármegyei esküdt összeírja néhai Szentgyörgyvölgyi Sámuel özvegye, néhai Soos Zsuzsánna javait: ágybeli, ládabeli, konyhabeli ingóságait, követeléseit, temetési költségeit. Az özvegy tíz forintot hagyott a pápai kollégiumra.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: eredeti, aláírás és gyűrűspecsét

Megjegyzés:

 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

12 / 179 oldal