Okmánytár

A pápai református egyház consistoriális gyűlésének jegyzőkönyvi kivonata, melyben a három professzor: [Mándi] Márton [István], Toth Ferentz és Látzai [József] évi fizetését 500 rajnai forintban állapítja meg, mivel egyenlő terheket viselnek. A tandíjat a senior szedje a kollégiumi pénztár javára; a borból huszadrész a kollégiumot illeti.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: hiteles másolat Kolmar János actuarius aláírásával

Megjegyzés:

 

Diénes Mihály ügyvéd tanúsítja, hogy a végrendeletet Nagy István és Rusa István, a pápai református egyház és kollégium kiküldöttjei, Lévaÿ János, Farkas István özvegye, Lévaÿ Eőrsebeth, Kalamár János felesége, Lévaÿ Eőrsébet, Béres Mihály felesége, Lévaÿ Eőrsébeth, valamint Klara Sándor, Tóth Mihály és Diénes János ügyvédek jelenlétében felbontotta és felolvasta.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: eredeti, Diénes Mihály aláírása

Megjegyzés: az 586. a. sz. irat végén

 

Horváth György özvegye, Lévaÿ Susánna pápai lakos végrendelete, melyben rokonainak és gondviselőinek bizonyos összegeket és ingóságokat; a pápai református egyháznak 50 rajnai forintot hagy, melyből 10 forint a gimnáziumot, 2 forint pedig a rektort fogja illetni, ezen kívül Torkos Jakab prédikátornak és püspöknek hagy 20 forintot. Dienes Mihály ügyvéd kezelési feljegyzése 1803. augusztus 2-án a végrendelet felbontásáról és felolvasásáról.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: eredeti, Lévaÿ Susánna keze vonása, Diénes Mihály, Toth Mihály, Soos János, Boráros János, Körösi Mihály és Dienes János aláírása, 4 gyűrűspecsét

Megjegyzés:

 

A pápai kollégium ifjúságának folyamodása a veszprémi egyházmegyéhez, hogy a hamvaiból föléledt iskolát vegye pártfogása alá és azt nevezetesebb rektoriákkal segítse, hiszen Patakon és Debrecenben már egyre kevesebb dunántúli tanul. A pápai kollégium 1752 előtt az Országban mindenkor harmadik vólt; 1801-ben az egyetemes konvent anyaoskolának vagy kollégiumnak ismerte el. A kollégium az utóbbi 10–12 évben szépen fejlődött, nem kevés példás jó ifjakat, Rectorokat, sőt Praedikatorokat is kibocsátott. Manapság 300-nál több ifjú tanul benne. Erdélyben is három anyaoskolában és több gimnáziumban tanulhatnak a reformátusok.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: eredeti

Megjegyzés:

 

A veszprémi egyházmegye jegyzőkönyvének kivonata szerint a folyamodványt helyesnek és igazságosnak találták, és a körülményekhez képest támogatni fogják.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: hiteles másolat, Sári Ferenc egyházmegyei jegyző aláírásával

Megjegyzés:

 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

15 / 179 oldal