Okmánytár

Vásárhélly-i Nagy István, Veszprém vármegye szolgabírája tanúsítja, hogy előtte Partos István bevallást tett: néhai Galgoczi István leszármazottjától, Galgoczy Imrétől vett házat ugyanolyan jogosítványokkal, melyekkel vette is, az inscriptionalisban lévö összegért eladta a Papoi Helvetica confession lévö Ekklésiának Gondviselöinek.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: 1755. október 3-án kelt hitelesített másolatról készült egyszerű másolat

Megjegyzés:

 

A pápai református egyház és kollégium elöljáróinak folyamodása gróf Ráday Gedeon egyházkerületi főgondnokhoz és a Dunántúli Református Egyházkerülethez, melyben közbenjárásukat kérik: eszközöljék, hogy a dunamelléki egyházkerület a pápai kollégiumot nyilvánítsa a dunántúli egyházkerület anyaiskolájává, és azon ünnepi legációkat, melyek nem a debreceni vagy a sárospataki kollégiumé, engedjék át ezen kollégiumnak.

Nyelv: magyar

Fennmaradási formája: eredeti fogalmazvány

Megjegyzés:

 

Galanthai Eβterházi Ferencz gróf visszaveszi Galgoczi Istvány szolgájától azt a Víz utzczában lévő pápai házat, melyet egy éve adott neki, de szolgálatai jutalmaként 52 tallér lefizetése után neki és feleségének: Kemlekÿ Katának adományozza egy másik házát, mely az Toó fele Bástya mellet lévő uczczában van, szomszédai pedig föl βélről várunk felé Szabo György háza, all βélrül pedig az kalomisták oskolájuk.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: egyszerű másolat

Megjegyzés:

 

Eszterházi István gróf és Thurzo Erzsébet grófnő szolgálatai jutalmaként nemzetes Hegÿi Istvánnak és feleségének: Farkas Dorottyának ajándékozza minden tartozékával, többek között az alsó városban lévő majorsággal és kerttel együtt egy, a Hoβú utzcza utcában lévő adómentes jobbágytelkét és házát, melynek szomszédai keletről a néhai Novai János háza, nyugatról a szent István első vértanú piactér (theatrum), északról a plébániaház egy kelet felé tartó utcácskával, délről pedig a nemzetes Nikos Ferenc, a pápai vár vitézi rendű zsoldoskatonájának háza.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: 1755. október 3-án kelt hitelesített másolatról készült egyszerű másolat

Megjegyzés:

 

Arvai Mártony és Dolostyak Kristof pápai polgárok bizonyságlevele arról, hogy midőn ezelőtt kb. 48 évvel a kálvinisták a régi templomuk előtt tornyot építettek, az iskolájukba járó katolikus gyermekeket és apjukat is ingyen dolgoztatták. Láβlofalva-i Eördőgh Pál, Veszprém vm. főszolgabírója hitelesítésével.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: hitelesített eredetiről készült egyszerű másolat

Megjegyzés: –

 
<< Első < Előző 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 Következő > Utolsó >>

163 / 179 oldal