Okmánytár

Zápola-i János szepesi örökös ispán a halastó partján, a plébánia telke mögött levő egy üres jobbágytelkét a Szent István vértanú tiszteletére épült pápai plébániatemplom Szűz Mária-oltárának adományozza, hogy Péter áldozópap, az akkori plébános ott oltárigazgatóságot és örökös miselapítványokat létesítsen, gondoskodjon misék mondatásáról, és a leendő oltárigazgató számára az üres jobbágytelken lakóházat építtessen, a telket pedig felmenti mindennemű földesúri adó terljesítése alól.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: 1755. augusztus 13-án kelt hitelesített másolatról készült egyszerű másolat

Megjegyzés:

 

A pápai helvét hitvallású egyház elöljáróinak (primores) felségfolyamodványa I. Ferenc magyar királyhoz, melyben panaszt emelnek a pápai kollégium professzorainak telhetetlensége miatt, majd tizenöt pontban fejtik ki annak szükségét, hogy a kollégium Pápán maradjon.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: egyszerű másolat

Megjegyzés:

 

A pápai helvét hitvallású egyház elöljáróinak (primores) felségfolyamodványa I. Ferenc magyar királyhoz, melyben április 24-én átadott kérvényük részletesebben kifejtett magyarázatát nyújtják: az ott szereplő 14 ponthoz 25 mellékletet csatolnak, majd újabb 16 pontban fejtik ki érveiket.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: egyszerű másolat

Megjegyzés:

 

Kormány Ferenc kancelláriai kiadósegéd bizonyítja, hogy az okmány felmutatója a pápai református egyház elöljárósága által készített felségfolyamodványt benyújtotta a kancelláriának, ők azonban az 1804. április 27-i rendelet értelmében áttették a helytartótanácshoz.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: eredeti, aláírás, lepergett pecsét

Megjegyzés:

 

A pápai református egyház locale consistoriumának emlékirata, melyben beszámolnak a kollégiumi professzorok fizetésének rendezéséről, emiatti elégedetlenségükről, és cáfolják azon érveket, melyeket Márton István és Látzaÿ Joseff professzorok egyesekhez, különösen pedig [Pázmándy József] főgondnokhoz írt leveleikben kifejtettek, hogy a kollégium Komáromba való áthelyezését előmozdítsák.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: egyszerű másolat

Megjegyzés:

 
<< Első < Előző 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 Következő > Utolsó >>

164 / 179 oldal