Okmánytár

Vigyázó Károly Veszprém vármegyei főszolgabíró és Szokolÿ József esküdt Eőrÿ János táblabíró, a pápai református egyház és kollégium gondnoka, valamint Osváld Zsigmond szolgabíró, a pápai református kollégium inspectora megkeresésére meginti Márton István, Látzaÿ József és Tóth Ferenc pápai professzorokat, amiért ők a helybeli consistorium mellőztével kizárólag magokat kívánják a kollégium képviselőinek tekintetni, és nem akarják visszadni a náluk lévő iratokat. A professzorok válasza szerint az ellenük felhozott vádak alaptalanok, ők a királyi rendeletnek és az egyházkerületi végzésnek megfelelően jártak el, a kollégiumot hűségesen szolgálták.

Nyelv: magyar–latin

Fennmaradási forma: hiteles másolat két példányban: az egyiket Vigyázó Károly főszolgabíró és Szokoly József esküdt adta ki 1804. július 24-én Pápán, a másikat pedig Káldÿ János alszolgabíró 1804. augusztus 16-án szintén Pápán; az elsőn 2, a másodikon 1 gyűrűspecsét

Megjegyzés:

 

A tiszamelléki református egyházkerület megkeresés folytán kijelenti, hogy miután a pápai kollégium létezéséről a négy egyházkerület határozatilag döntött, annak áthelyezési ügyét az augusztus 20-án tartandó értekezleten kell napirendre tűzni.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: másolat

Megjegyzés: lappang

 

Vigyázó Károly Veszprém vármegyei főszolgabíró és Kamondy Lajos esküdt tanúsítja, hogy július 20-án Pápán, majd augusztus 28-án Veszprémben Eőry János táblabíró, a pápai református egyház és kollégium gondnoka kérésére Kelemés-i Melczer László királyi táblai protonotárius parancsára tanúkat hallgatott ki Márton István professzor állítólagos vallástalan kijelentéseivel kapcsolatban. Az első tanú, a pápai 23 éves Beretzky Péter, Márton egykori tanítványa vádlólag nyilatkozott: Márton Kantot félremagyarázva Vallástalanságra tzélozó gondolatokkal élt. A második, a veszprémi Csirke János 29 éves ügyvéd, 1794–1797 között kollégiumi tanító mentőleg nyilatkozott, mondván: Mándi tréfás magyarázatait az éretlenebb tanítványok félremagyarázták, amiért 1790-től kezdve többször támadt kellemetlensége. Ellentében professzortársával, Látzai Józseffel, aki nála sokkal vallástalanabb szavakra vetemedett.

Nyelv: latin–magyar

Fennmaradási forma: eredeti, 2–2 aláírás és gyűrűspecsét

Megjegyzés:

 

Havranek József, Veszprém vármegye főorvosa tanúsítja, hogy Eőrÿ János táblabíró, a pápai református kollégium gondnoka kérésére az 1805. július 14-én Pápán tartott kisgyűlés határozata értelmében Vigyázó Károly főszolgabíró és Szokoly József esküdt kíséretében szemle során egészségügyi szempontból megvizsgálta a pápai református kollégium állapotát, és megállapította, hogy minden lakosztály tiszta és egészséges, csupán három dolgot ajánlott a felügyelőség figyelmébe: a főzőedények gyakori cineztetését, a szobák és termek naponkénti szellőztetését, valamint a dohányzó ifjaknak a folyosókra utasítását.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: eredeti, 3–3 aláírás és gyűrűspecsét; mellette egy egyszerű másolat

Megjegyzés:

 

A helytartótanács meghagyja a dunántúli református superintendentiának, hogy az engedetlen professorok ellen, kik a pápai egyházat illető iratok visszaadására hajlamot nem mutatnak, a megyei hatóság közbeműködésével még fegyveres erőt is használhat, ha ezt a szükség megkívánja.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: egyszerű másolat

Megjegyzés:

 
<< Első < Előző 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 Következő > Utolsó >>

166 / 179 oldal