Okmánytár

Vigyázó Károly Veszprém vármegyei főszolgabíró és Kamondy Lajos esküdt tanúsítja, hogy augusztus 19-én Pápán Eőrÿ János táblabíró, a pápai református egyház és kollégium gondnoka kérésére Kelemés-i Melczer László királyi táblai protonotárius parancsára tanúkat hallgatott ki azzal kapcsolatban, vajon Márton István professzor ösztönözte-e a deákokat arra, hogy a kollégium egészségtelen voltáról nyilatkozzanak, és kérjék az iskola Komáromba való áthelyezését. Az első tanú, a beteg diákokat gyógyító Kunth János 31 éves sebész azt állítrotta, hogy Márton kérésére bizonyítványt állított ki arról, hogy a tanulók gyakori betegségét főleg a hideg szobáknak, a silány táplálkozásnak és a folytonos tanulásnak tulajdonítja, de azt alá nem írta. Nemes Tamassa Ferenc 20 éves gimnáziumi praeceptor nem emlékezik arra, hogy őt vagy másokat Márton István a kollégium áthelyeztetésére buzdította.

Nyelv: latin–magyar

Fennmaradási forma: eredeti, 2–2 aláírás és gyűrűspecsét; mellette egy Vigyázó Károly főszolgabíró által 1804. október 5-én Pápán kiadott hiteles másolat

Megjegyzés:

 

Torkos Jakab dunántúli superintendens nyilatkozatot állít ki arról, hogy Pápát minden tekintetben alkalmasabb helynek tartja a kollégium számára, mint Komáromot.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: eredeti, aláírás és gyűrűspecsét

Megjegyzés:

 

Márton István professzor Torkos Jakab püspök és Pázmándy József egyházkerületi főgondnok megbízásából átadja Osváld és Szalóky István uraknak, a pápai egyház küldötteinek a kollégiumot illető okiratokat, amelyek 1813-ban visszakerülvén, Tóth Ferenc rektor-professzor által a kollégiumi levéltárba be is tétettek.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: eredeti

Megjegyzés: lappang

 

A dunántúli református superintendentia közgyűlésének levele [Habsburg József] herceg nádorhoz és a helytartótanácshoz, melyben tájékoztatást ad a pápai egyház elöljárósága és a kollégiumi professzorok közt támadt egyenetlenség okáról, ígérik, hogy a viszályt igyekeznek megszüntetni, és ismerteti intézkedését afelől, hogy a nevezetesebb okmányokat kettős zár alá helyeztette.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: egyszerű másolat

Megjegyzés:

 

A dunántúli református superintendentia közgyűlése megfontolván a kollégium ügyében kinevezett választmány kellően indokolt véleményét, valamint a pápai egyház tettekben megnyilvánuló buzgalmát és ajánlatát, úgy határoz, hogy a kollégium Pápán marad, kijelentvén, hogy bár a locale consistoriumot eddigi constitutionalis activitássában meghagyja, de a jövőben a jus vocationis et dimissionis az egyházkerületé lesz.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: hiteles másolat

Megjegyzés: lappang

 
<< Első < Előző 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 Következő > Utolsó >>

168 / 179 oldal