Okmánytár

A pápai református egyház és kollégium elöljárónak (primores) a kollégium ügyében kinevezett választmányhoz írt levele, melyben kérik, hogy a mellékelt iratot, melyben cáfolják a professzorok érveit, ismertessék az egyházkerület előtt, és Veszprém vármegye alispánján keresztül küldjék tovább a helytartótanácsnak is.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: egyszerű másolat két példányban

Megjegyzés: az említett csatolt irat lappang

 

Márton István, Látzai Josef és Tóth Ferentz pápai főiskolai professzorok folyamodása az egyházkerületi közgyűléshez, melyben az alárendeltség ügyében köztük és a pápai refomátus egyház közt támadt vitás kérdések rendezését kérik. Javaslatuk szerint a localis consistorium március 11-i végzéseit módosítsák, szavazati jogát csökkentsék, a professzorok fizetését és Tóth Ferenc iskolán kívüli lakását rendezzék, s ha ez nem sikerül, hivatalukról szabadon leköszönhessenek.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: egyszerű másolat

Megjegyzés:

 

Somogyi Gedeon, Halászi Pál, Baráth Mihály és Tamassa Ferenc esküdt diákok és volt publicus praeceptorok folyamodása a professzorokhoz, melyben érvekkel részletesen alátámasztva azt kérik, hogy mint pályavégzett tanulókat mentsék fel őket az előadások látogatása alól.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: egyszerű másolat

Megjegyzés:

 

Márton István rektor–professzor professzortársai egyetértésével úgy dönt, hogy a kérést megtagadja, mivel ez az újítás rossz példát szülne a tanulótársak előtt, és sérti a törvényeket is, melyek megváltoztatására sem a professzoroknak, sem bármiféle egyéb alárendelt fórumnak nincs joga, egyedül az egyházkerületnek.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: egyszerű másolat

Megjegyzés:

 

A pápai református egyház locale consisitoriuma a négy diák kérelmével kapcsolatban (626. a. sz. irat), akik ügyüket a superintendens elé vitték, ő pedig nekik küldte tovább, úgy dönt, hogy a folyamodók ezentúl naponként négy órát kötelesek nyilvános előadások hallgatásával tölteni, a nap többi óráját pedig szabadon felhasználhatják az iskola falain belül önképzésre és a rektori hivatalra való felkészülésre.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: Kolmár János consistoriumi jegyző aláírásával; egyszerű másolat

Megjegyzés:

 
<< Első < Előző 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 Következő > Utolsó >>

169 / 179 oldal