Okmánytár

Márton István rektor–professzor professzortársai nevében is kéri [Torkos Jakab] superintendenset, semmisíttesse meg a consistorium által a négy ifjú ügyében hozott ítéletet (626. c. sz. irat), mivel eljárása az általa idézett iskolai törvényekkel (III. 6.) és a gyakorlattal is ellenkezik, emellett kéri, figyelmeztesse a locale presbyterium vezetőjét, hogy az 1802. évi losonci egyházkerületi közgyűlés határozata értelmében a professzorokat mint a gyűlés rendes tagjait a jövőben, különösen iskolaügyek tárgyalásakor a gyűlésre hívja meg.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: eredeti, aláírás

Megjegyzés:

 

A tiszáninneni és dunáninneni egyházkerület közös konferenciájának jegyzőkönyvi kivonata, mely szerint a pápai református egyház és kollégium gondnokának emlékirata ügyében nem foglalnak állást, míg a többi kerület véleményét ki nem kérik. Az emlékirat a pápai főiskola Komáromba való áttételének megakadályozását, a konferencia főiskolára vonatkozó múlt évi döntésének végrehajtását és a superintendentionális oskola elnevezés visszavonását kérte, mivel az arra szolgál, hogy a három egyházkerület döntése alól kivonják.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: Báthori Gábor actuarius által 1805. szeptember 11-én Pesten kiadott hiteles másolat

Megjegyzés:

 

Káldÿ János Veszprém megyei főszolgabíró és Felső Eőr-i Osváld Dániel esküdt az Eőrÿ János táblabíró, a pápai református egyház gondnoka megkeresésére a helytartótanács által elrendelt szemle eredményeképpen megállapította, hogy az 1739-ben Torkos Jakab és Komáromi József pápai prédikátorok által megkezdett, 1752. május 5-ig folyamatosan vezetett, majd 1752. május 12-én a vármegye által elvett és akkor Galgotzÿ Ferenc pápai plébánosnak átadott anyakönyvbe az elvételtől kezdve egyetlen beírás sem történt.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: egyszerű másolat

Megjegyzés:

 

Márton István pápai rektor-professzor levele a pápai református egyház főgondnokához, melyben értesíti, hogy a különféle kollégiumi számadások elkészültek, és kéri azoknak a kollégium épületében történő megvizsgálását.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: eredeti

Megjegyzés: lappang

 

Eőrÿ János gondnok levele Márton István rektor–professzorhoz, melyben tudomásul veszi a jelentést, de kijelenti, hogy eddigi szokás szerint az egyház consistorialis üléstermében lehet a számadást megvizsgáltatni, s onnan küldhetnek ki választmányt az eddig még nem leltározott ingóságok megszemlélésére és leltározására.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: eredeti, aláírás

Megjegyzés:

 
<< Első < Előző 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 Következő > Utolsó >>

170 / 179 oldal