Okmánytár

A pápai consistorium határozata szerint Beretzki Márton, Beretzki Péter és Kováts Jósef dölyfös kérelmét elutasítják, mivel a folyamodás hangneme arról tanúskodik, hogy bűnbánásuknnak és javulásuknak semmilyen jelét nem adják, emellett elrendelik bizonyítványaik kiadását az alább közölt szöveggel.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: hitelesített másolat Osvald Sigmond consistorialis actuarius aláírásával

Megjegyzés:

 

Gáál János kántortanító folyamodása a pápai egyház consistoriumához, melyben három évi szolgálatára, tanítványai szegénységére és a drágaságra hivatkozva csekély fizetését 50 forinttal kéri javíttatni. Tavaly 40 tanítványától csak fele tandíj, 20 forint jött be.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: eredeti, aláírás

Megjegyzés:

 

Látzai József rektor-professzor folyamodása a pápai egyház consistoriumához, melyben intézkedését kéri, hogy a helybeli kalmárok és mesteremberek a deákok számára csakis a professzorok tudtával és beleegyezésével nyújtsanak hitelt és kölcsönt.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: eredeti, aláírás

Megjegyzés:

 

A pápai református egyház consistoriumának határozata Kolmár János kézírásával a hátoldalon, mely szerint a járási szolgabíró útján értesítik a kalmárokat és mesterembereket, hogy a tanuló ifjúságnak kölcsönt ne adjanak, portékát pedig csak a rektor engedélyével.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: jegyzőkönyvi kivonat, Kolmar János aláírása

Megjegyzés: az 570. a. sz. irat hátlapján

 

Tóth Ferentz levele [Torkos Jakab] superintendenshez és a pápai egyház consistoriumához, melyben közli, hogy teológiai professzornak való meghívását a pápai kollégiumba azzal a feltétellel fogadja el, ha novemberig időt kap tudományos képzése befejezésére.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: eredeti, aláírás

Megjegyzés:

 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

19 / 179 oldal