Keresés
Kiemelt programok

 

 

 

Ars Sacra

 

 


Nyitva tartás


 

 

KÖNYVTÁR

Kedd-péntek: 08:00-16:00
Szombat-vasárnap-hétfő: zárva


 

LEVÉLTÁR

Hétköznapokon 08:00-16:00-ig, előzetes (telefonos) bejelentkezés alapján.
Telefon: (89) 310-192
Fax: (89) 324-240
E-mail: leveltar@papacollege.hu


 

MÚZEUM

Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Múzeuma
A Református Gimnázium főépületében a földszinten (Március 15 tér 9.) nyitvatartási időben folyamatosan látogatható:
- Petőfi-Jókai emlékek
- Baldácsy metszetgyűjtemény

Május 1. és október 31. között:
Kedd-péntek: 08:00-16:00
Szombat-vasárnap: 09:00-17:00

November 1. és április 30. között:
Kedd-péntek: 08:00-16:00


Pannonia Reformata – Dunántúli Református Múzeum
Fő u. 6.
N Y I T Á S    2018. május 11-én
-   Hajlék az örökkévalóságban
-   Hóri titkai (egyiptomi tárlat)

ÚJ IDŐSZAKI  KIÁLLÍTÁS  nyílik
- 2018. május 26-án  Rembrandt

 


 

Okmánytár

Groff Galánthai Eszther-Hászi Ferenc földesúr megbízásából Bezeredi István, a pápai várőrség alkapitánya és Zala vármegye alispánja, Túri Farkas és Somogyi Miklós pápai főhadnagyok, Szántó-Házi Ferenc Veszprém vármegye főszolgabírája jelentése a pápai református oskola építkezéséről. A vizsgálatból kiderül, hogy gyermekek és deákok számához képest szűk épületet megemelték, fen tanuló Házat csináltattak, fedelét javították; úgy tapasztalták, hogy az építkezés sem a Vég-Háznak, sem a földesúrnak kárára nem lesz. A szemlén Pogácsa Péter kőművesmester és a végház egyik pattyantyúsa is részt vett.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: másolat

Megjegyzés:

 

Galantha-i Eszterhasy Pál nádor parancslevele a csornai konventhez, melyben Festetics Pál, Bosnyak István, Molnár Márton és Papay Ádám kérésére meghagyja, küldje ki hiteles tanúbizonyságul egyik tagját, akinek jelenlétében a név szerint felsorolt nádori emberek egyike ezek peres ügyében tanúkat fog kihallgatni.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: eredeti; a nádor és Benyovszky Mátyás aláírása, a szöveg alá nyomott pecsét már lepergett

Megjegyzés:

 

A pápai református egyház értesíti Hamel Brüynynx Gerhárd belga követet, hogy a Bécsbe menetelben gátolt Szalontai István helyett más megbízható egyént küld, akivel szintén lehet bizalmasan értekezni.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: eredeti

Megjegyzés: lappang

 

Veszprém vármegye tanúsítja, hogy Kőrösi Ferenc Veszprém vármegyei esküdt és Veghélius Ferenc pénztárnok a vármegyei evangelicusok nevében ellene mondanak a múlt évben Sopronban hozott országos törvényeknek, mivel azokat az evangelicus rendek tudta és beleegyezése nélkül hozták, és ezek a törvény és királyi oklevelek által biztosított protestáns vallásszabadságot pusztulással fenyegetik.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: eredeti

Megjegyzés: lappang

 

Zala és Somogy vármegye tanúsítja, hogy Domokos Ferenc, Somogy és Zala vármegye szolgabírája a két megye ágostai és helvét hitvallású evangelicus lakosságának nevében ellentmond a múlt évben Sopronban hozott országos törvényeknek, mivel azokat az evangelicus rendek tudta és beleegyezése nélkül hozták, és ezek a törvény és királyi oklevelek által biztosított protestáns vallásszabadságot pusztulással fenyegetik.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: eredeti; 8 aláírás és a szöveg alá nyomott papírfelzetes pecsét

Megjegyzés: az írás nagy része elhalványult, nehezen olvasható

 

Groff Eszterhás Ferencz földesúr Szabo Benedeknek keletről a bástya, délről a kálvinista parochia által határolt házát, melyet Pap Andortól 48 forintért vett, s mely után évi 2 forint adót kellett fizetni, minden urasági szolgálat, teher alól felmenti.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: eredeti, pecséttel; a külzeten: Szabo Benedek hazárul

Megjegyzés: töredékes, sérült, restaurálva

 

Pápa városa tanúsítja, hogy Orbán vagy Csizmazia Péter és felesége: Sebő Katalin Pápán az Ispitalÿ utcában lévő öröklött házat 200 magyar forintért eladta Ivánczhi vagy Szabó János nemesnek. A ház szomszédja keletről a néhai Takáts Máté, nyugatról pedig Király vagy Szabo György háza. Pernesko János főbíró, Kadártai vagy Szabo György, Bors vagy Takáts János, Lőrinch vagy Szijárto János, Kováts Mihály, Szili vagy Szabó István, Bottyáni vagy Mészáros István, Toth vagy Molnár György, Molnári vagy Csapo Ádám, Lendvai vagy Csapo István esküdtek.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: Pápán, 1735. július 5-én kelt hitelesített másolat

Megjegyzés:

 

A bécsi haditanács a Rádocz-i, Polyány-i és a Szetsőd-i helvét hitvallásúak panasza következtében szigorún megparancsolja, hogy a magyar és német felsőbb és alsóbb katonai hatóságok az országgyűlési törvénnyel biztosított szabad vallásgyakorlatot semmi módon ne háborgassák, a Religio dolgába magukat ne ártsák.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: másolat

Megjegyzés:

 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

15 / 112 oldal