Keresés
Kiemelt programok

 

 

 

Ars Sacra

 

 


Nyitva tartás


 

 

KÖNYVTÁR

Kedd-péntek: 08:00-16:00
Szombat-vasárnap-hétfő: zárva


 

LEVÉLTÁR

Hétköznapokon 08:00-16:00-ig, előzetes (telefonos) bejelentkezés alapján.
Telefon: (89) 310-192
Fax: (89) 324-240
E-mail: leveltar@papacollege.hu


 

MÚZEUM

Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Múzeuma
A Református Gimnázium főépületében a földszinten (Március 15 tér 9.) nyitvatartási időben folyamatosan látogatható:
- Petőfi-Jókai emlékek
- Baldácsy metszetgyűjtemény

Május 1. és október 31. között:
Kedd-péntek: 08:00-16:00
Szombat-vasárnap: 09:00-17:00

November 1. és április 30. között:
Kedd-péntek: 08:00-16:00


Pannonia Reformata – Dunántúli Református Múzeum
Fő u. 6.
N Y I T Á S    2018. május 11-én
-   Hajlék az örökkévalóságban
-   Hóri titkai (egyiptomi tárlat)

ÚJ IDŐSZAKI  KIÁLLÍTÁS  nyílik
- 2018. május 26-án  Rembrandt

 


 

Okmánytár

I. Lipót magyar király a pápai várőrség evangelicus vitézeit pártfogásáról biztosítja, mivel minden alkalommal, jelesen a török ellen viselt háborúkban törhetetlen hűséget tanusítottak a haza és az uralkodóház iránt.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: egyszerű másolat

Megjegyzés: az írás teljesen elhalványult, olvashatatlan

 

A Filek-i, Léva-i, Pápa-i, Tihan-i, Váson-i, Veszprém-i végházakban élő evangélicus vitézek folyamodása gróf Johann von Rottal vérbírósági elnökhöz a Berencz várában raboskodó protestáns prédikátorok és a Leopold várában raboskodó csonka kezü Kocsi Bálint pápai schola mester szabadon bocsátásáért és a törvényes vallásgyakorlat visszaállításáért.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: egyszerű másolat

Megjegyzés:

 

A Papa-i, Veszprem-i, Leva-i, Filek-i, Tyhan-i és Váson-i evangelicus katonái arra kérik Johann von Rottal grófot, eszközölje ki az udvarnál a száműzött vagy hivatalvesztett protestáns prédikátorok és tanítók megkegyelmezését, valamint a várőrségek vallásgyakorlatának épségben hagyását.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: egyszerű másolat

Megjegyzés:

 

Kardos Pál hadnagy, Karakai Dömötör körmendi kisbíró, Horvat Balázs, Sopori [?] János által hitelesített Memoriale című feljegyzés a körmendi református egyház javairól. Néhai Groff Battyani Ferencz az egyházat birtokkal látta el, a közösség iskolát, parókiát épített, prédikátort és oskolamestert tartott, drága pénzen harangokat vett, melyek közül a nagyharangot Szigetvár és Kiskomárom eleste után is megmentették.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: eredeti, 4 aláírás, 4 gyűrűspecsét

Megjegyzés:

 

Kodermanus János, Buccari császári adminisztrátora értesíti Zaffius Miklós velencei orvost, hogy a magyar prédikátorokkal emberségesen bánik, a számukra gyűlt segélypénzt köztük felosztja. Kolonits gróf utasítása szerint a foglyokat Máltába kellene küldenie, de ő ezt nem teszi. Ajánlja Kolonits megkeresését, ki a foglyok javára a legtöbbet teheti.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: egyszerű másolat

Megjegyzés:

 

Hoffmannus Rudolf lelkész tudatja egy ismeretlen személlyel, hogy a gályarabok kiszabadulása csaknem bizonyos, miután ily értelmű rendelet már Grazba érkezett, de amely kizárólag a Stájerországban raboskodó egyháziakra vonatkozik. Ajánlja egy, a kormányhoz intézendő folyamodvány mielébbi szerkesztését, s benyújtását a másutt szenvedő foglyok szabadon bocsátása érdekében. A svájciak készek segélyt nyújtani szerencsétlen hitsorsosaiknak. Reűtter admirális is kikötött a nápolyi partokon, de nem tudja, tett-e lépéseket a foglyok érdekében,

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: egyszerű másolat

Megjegyzés:

 

Wellz György Nápolyból írja ismeretlen személyeknek, hogy 26 fogoly szabad, s ezek Reuter hajóján Szicília felé már el is vitorláztak, ellátva rangjukhoz illő fekete öltönnyel. Elszámol a foglyok részére érkezett aranyak felhasználásáról is.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: egyszerű másolat

Megjegyzés:

 

I. Lipót magyar király rendelete a kormányhatóságokhoz, melyben tudatja velük, hogy az elfogott, börtönre vagy gályarabságra ítélt protestáns predikátorokat szabadon bocsátották, és engedélyt kaptak rá, hogy hazájukat és az örökös tartományokat elhagyva külföldön telepedjenek le.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: eredeti

Megjegyzés: lappang

 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

12 / 112 oldal