Kiemelt programok

 

 

 

Ars Sacra

 

 


Nyitva tartás


 

 

KÖNYVTÁR

Kedd-péntek: 08:00-16:00
Szombat-vasárnap-hétfő: zárva


 

LEVÉLTÁR

Hétköznapokon 08:00-16:00-ig, előzetes (telefonos) bejelentkezés alapján.
Telefon: (89) 310-192
Fax: (89) 324-240
E-mail: leveltar@papacollege.hu


 

MÚZEUM

Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Múzeuma
A Református Gimnázium főépületében a földszinten (Március 15 tér 9.) nyitvatartási időben folyamatosan látogatható:
- Petőfi-Jókai emlékek
- Baldácsy metszetgyűjtemény

Május 1. és október 31. között:
Kedd-péntek: 08:00-16:00
Szombat-vasárnap: 09:00-17:00

November 1. és április 30. között:
Kedd-péntek: 08:00-16:00


Pannonia Reformata – Dunántúli Református Múzeum
Fő u. 6.
N Y I T Á S    2018. május 11-én
-   Hajlék az örökkévalóságban
-   Hóri titkai (egyiptomi tárlat)

ÚJ IDŐSZAKI  KIÁLLÍTÁS  nyílik
- 2018. május 26-án  Rembrandt

 


 

Pályázatok-beszámolók

---

Beszámoló

A hieroglif festéstől a kékfestésig

Élménytúra Pápán a Múzeumok éjszakáján

NKA pályázati azonosító: 3507/00045

2014. 06. 21. 18.00 – 24.00 óráig

A Múzeumok éjszakáját az idei évben rendhagyó módon a Kékfestő Múzeummal kötött rendezvénytársulás keretében közös élménytúraként rendeztük meg. Így a látogatók, egy (karszalagos), kedvező áru belépő megváltásával sokszínű, gazdag programsorozaton vehettek részt. A múzeumok éjszakáján három állandó és egy időszaki kiállításunkat tekinthették meg: Református egyházművészet, Petőfi és Jókai, a két leghíresebb pápai diák, Egyiptomi koporsó és múmia, „Református Kincstár” múzeumpedagógiai alkotások. Az egyes kiállításokon munkatársaink és önkénteseink bevonásával folyamatos tárlatvezetés zajlott. A belépő mellé a Református Gyűjteményekben egy múmia formájú mini szendviccsel, a Kékfestő Múzeumban pedig Kugle-féle levessel kedveskedtünk.

Gyűjteményünkben 18.00 órától „A hieroglif festéstől...” címmel Kemendi Ágnes gyakorlattal egybekötött természetes színek készítését, alkalmazását bemutató foglalkozása zajlott egészen éjfélig. Az este során lehetőség nyílt hieroglifák festésére, a gubacstinta elkészítésének megismerésére (amelyet Petőfi korában használtak), továbbá a református művészetben használatos templomi mennyezetkazettákon látható motívumok természetes színekkel való festésére. Az elkészített alkotást és a „megszerzett tudást” mindenki hazavihette emlékül.

Az élménytúra következő állomásaként „...a kékfestésig” juthattak el a látogatók. A Kékfestő Múzeumban a Szentivánéji álom című színielőadást tekinthették meg, valamint a különböző kézműves technikákba és a kékfestés rejtelmeibe nyerhettek bepillantást.

Minden korosztály számára újdonság és egyben nagyon népszerű volt a növényi festékek készítésébe és alkalmazásába bevezető rendhagyó múzeumpedagógiai foglalkozás. Gyermekek és felnőttek egyaránt szívesen próbálták ki. A látogatóink szívesen fogadták az idei évben első alkalommal kínált múmia alakú mini szendvicset is.

A két helyszínen zajló programokat összesen 306 fő látogatta meg: 208 felnőtt és 98 gyermek, ill. nyugdíjas.

Összességében azt mondhatjuk, hogy a rendezvénytársulás és ennek következtében a sokszínű és változatos lehetőségek beváltották a hozzá fűzött reményeket, hiszen ezen a rendhagyó múzeumi éjszakán 306 fő a múzeumi kultúra megismerése és a múzeumok éjszakájának létjogosultsága mellett döntött.

Pápa, 2014-07-18

Halászné Kapcsándi Szilvia
múzeumpedagógus

Köntös László
gyűjteményi igazgató

 


 

 

Szakmai beszámoló

NKA

 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

2 / 2 oldal