Keresés
Kiemelt programok

 

 

 

Ars Sacra

 

 


Nyitva tartás


 

 

KÖNYVTÁR

Kedd-péntek: 08:00-16:00
Szombat-vasárnap-hétfő: zárva


 

LEVÉLTÁR

Hétköznapokon 08:00-16:00-ig, előzetes (telefonos) bejelentkezés alapján.
Telefon: (89) 310-192
Fax: (89) 324-240
E-mail: leveltar@papacollege.hu


 

MÚZEUM

Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Múzeuma
A Református Gimnázium főépületében a földszinten (Március 15 tér 9.) nyitvatartási időben folyamatosan látogatható:
- Petőfi-Jókai emlékek
- Baldácsy metszetgyűjtemény

Május 1. és október 31. között:
Kedd-péntek: 08:00-16:00
Szombat-vasárnap: 09:00-17:00

November 1. és április 30. között:
Kedd-péntek: 08:00-16:00


Pannonia Reformata – Dunántúli Református Múzeum
Fő u. 6.
N Y I T Á S    2018. május 11-én
-   Hajlék az örökkévalóságban
-   Hóri titkai (egyiptomi tárlat)

ÚJ IDŐSZAKI  KIÁLLÍTÁS  nyílik
- 2018. május 26-án  Rembrandt

 


 

Okmánytár

A pápai református egyház gondviselői gyűlésének jegyzőkönyve Szeli György lelkész-püspök elnökletével diakonus és egyházfi választásáról, tisztségük rendtartásának elfogadásáról. Diakonus és egyháfi lett: Szabo Ferenc, Tsizmadia Ádám.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: eredeti

Megjegyzés:

 

A pápai evangelicus nemesek és vitézek felségfolyamodványa I. Lipót magyar királyhoz, melyben elpanaszolják gróf Galanta-i Eszterhasi Pál ellenük elkövetett sérelmeit, és ügyükben vizsgálat tartását és a törvényszegők szigorú megfenyítését kérik.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: egyszerű másolat

Megjegyzés:

 

Azoknak a pontokba szedett sérelmeknek részletezése, melyeket Galantha-i Eβterhasi Pál pápai főkapitány követett el a pápai nemesek és vitézek ellen. Ebben többek között előadják, hogy az evangelicus nemeseket katonatartással terheli, megtérítésükre minden módot felhasznál, egy éjjel megfosztotta őket templomuktól, iskolájuktól, harangjuktól és temetőjüktől, másnap az elfoglalt templomban a veszprémi püspök jelenlétében misét mondtak, a prédikátorok fenntartását lehetővé tevő malmaikat elfoglalta, értésükre adván nekik azt is, hogy ha a paplakból ki nem mennek, erőszakkal távolítja el őket.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: egyszerű másolat, 2 példány

Megjegyzés:

 

[A pápai evangelicus nemesek és vitézek] kérvényezik [Wenzel Eusebius von Lobkowitz hercegtől, az udvari haditanács elnökétől], hogy amint Galantha-i Eszterhasi Pál pápai főkapitány kérésére is megtette, most tegye meg az ő kérésükre is, hogy vizsgálóbizottságot hív össze sérelmeik megtárgyalására, ezután részletesen előadják sérelmeiket.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: fogalmazvány

Megjegyzés:

 

Néhány sérelmi pont.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: fogalmazvány; 2 töredék

Megjegyzés:

 

Néhány sérelmi pont.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: fogalmazvány

Megjegyzés:

 

A pápai várőrség: a nemes és vitezlő renden levő evangelicus uraimek intetik Galanthai Groff Eszterhas Ferenczet, hogy a Groff Eszterhas Pall által tavaly elfoglalt templomukat, temetőjüket, kuriális házaikat és két parokiális malmukat adassa vissza, biztosítsa a város három felekezetnének szabad vallásgyakorlatát, uradalmi tisztjei a városiakat ne háborgassák. Kéréseiket a gróf földesúri jogaira hivatkozva megtagadja. (Tavaly számos jobbágy, mesterlegény elhagyta a várost; ha a városi lakosok – nagyobbrészt mesteremberek – is eltávoznak, nagy kára származik az uraságnak. Barbely György pápistává lett jobbágyot, aki gyemekét az evangelicusokhoz küldte keresztelni, az uraság embetrei halálra kínozták és a közönséges temető helytül el tiltották.) A hitelesítők: Dömölky András, gróf Batyani Kristóf lovas szolgáinak hadnagya, Horvat Janos szintén őnagysága vicehadnagya; Pottiondi Gáspár, Vas vármegye járási főszolgabírája és Magasi Miklós, Vas vármegye szolgabírája.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: eredeti, 4 gyűrűspecséttel

Megjegyzés:

 

Szeli György pápai református predikátor a semptei úriszék elé, Laki Márton második predikátor pedig a városi törvényszék elé idéztetnek, mivel nem engedték meg, hogy a városi bíró az ő iskoláik növendékeit összeírassa; azonban ők a nevezett helyen, mint rájok nézve nem illetékes fórumon, nem jelentek meg.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: másolat

Megjegyzés: lappang

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

7 / 112 oldal