Keresés
Kiemelt programok

 

 

 

Ars Sacra

 

 


Nyitva tartás


 

 

KÖNYVTÁR

Kedd-péntek: 08:00-16:00
Szombat-vasárnap-hétfő: zárva


 

LEVÉLTÁR

Hétköznapokon 08:00-16:00-ig, előzetes (telefonos) bejelentkezés alapján.
Telefon: (89) 310-192
Fax: (89) 324-240
E-mail: leveltar@papacollege.hu


 

MÚZEUM

Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Múzeuma
A Református Gimnázium főépületében a földszinten (Március 15 tér 9.) nyitvatartási időben folyamatosan látogatható:
- Petőfi-Jókai emlékek
- Baldácsy metszetgyűjtemény

Május 1. és október 31. között:
Kedd-péntek: 08:00-16:00
Szombat-vasárnap: 09:00-17:00

November 1. és április 30. között:
Kedd-péntek: 08:00-16:00


Pannonia Reformata – Dunántúli Református Múzeum
Fő u. 6.
N Y I T Á S    2018. május 11-én
-   Hajlék az örökkévalóságban
-   Hóri titkai (egyiptomi tárlat)

ÚJ IDŐSZAKI  KIÁLLÍTÁS  nyílik
- 2018. május 26-án  Rembrandt

 


 

Okmánytár

A győri püspök [Sennyei István] levele Hegÿ Istvánnak a Tapolcza fő birtokon található malom és az ott lakó praedialisták ügyében. A háború (pusztulás) után 18 évig kaptak szabadságot; a nemes jószágokra sok paraszt települt, akik nem akarnak adózni.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: eredeti, gyűrűspecsét

Megjegyzés:

 

Agha András és nagynénje, Zambo Sára megegyeznek Mezőlak birtokukon található javaik megosztásáról. A jelen lévő nemesek: Mogor István, a pápai vár gyalogosainak parancsnoka (peditum ductor quinquagenarius), Borcza István lovaskatona, Zambo Ferenc, Czegledinus Pál pápai esperes és lelkész, Geőrvarÿ István mezőlaki lelkész.

Nyelv: latin-magyar

Fennmaradási forma: Veszprém vármegye 1637. január 10-én kelt átírásában (14. b. sz. irat)

Megjegyzés:

 

Veszprém vármegye a Pápán tartott törvényszék során a néhai Agha Mátyás és a néhai idősebb Mezőlak-i Zambo István elhunyt lánya, Magdolna házasságából született András, valamint eme idősebb Mezőlak-i Zambo István lánya, Sára kérésére átírja a Mezőlak birtokukon lévő javaik felosztásáról szóló bizonyságlevelet.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: eredeti; az alispán, két szolgabíró és két esküdt aláírásával, a jegyző kihirdetésre vonatkozó jegyzetével; papírfelzetes rányomott pecsét + egyszerű másolat

Megjegyzés:

 

Kutassÿ Mihály végrendelete, melyben feleségével, Orosztonÿ Susánna asszonnyal közösen szerzett ingóságairól végrendelkezik. Javait halála után felesége háborítatlanul használja, halála után azonban feléről szabadon rendelkezhet, másik fele Gál Ferenczre szálljon. Az ötödik pontban a pápai református egyháznak, a prédikátornak, az oskolamestenek, a deákoknak és ispotálybéli szegényeknek pénzt, illetve posztót juttat. Tanúk: Széplaki Botka Ferenc, Sándor György, Veszprém vármegye esküdtje, Hencz Imre pápai főbíró, Nagy János, Róka Farkas, a balatonmelléki végvárak seregdeákja, Czeglédi Pál pápai lelkész.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: egyszerű kivonatos másolat

Megjegyzés:

 

A győri káptalan tanúsítja, hogy, a néhai Kuthassÿ Benedek fia, Mihály özvegye: Oroszthonÿ Zsuzsanna, valamint a néhai Gall János és Benedek nővére, a néhai Kuthassÿ Ilona fia: Ferenc, a veszprémi vár lovasainak parancsnoka ünnepélyesen tiltakozik azellen, hogy részbirtokaikat bárki is elfoglalja.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: eredeti; hátlapra nyomott pecsét

Megjegyzés: restaurált

 

Pápa városa tanúsítja, milyen feltételekkel cserélt házat Agha András és hitvese: gecsei Pethő Zsuzsanna Biczó Jánossal. Hencz Imre bíró, Bosnyák Pál jegyző.

Nyelv: latin

Fennmaradási forma: eredeti

Megjegyzés: lappang

 

Hegy István pápai lakos kötelezi magát, hogy a Tapoczaföi határban vett fél malmai után járó árendát mind a magyar, mind a török részére meg fogja fizetni.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: eredeti; aláírás

Megjegyzés:

 

Zambo Krisztina asszony Kemencze helyen lévő rétjét 70 magyar forintért elzálogosítja a néhai Kutasi Mihály özvegyének: Osztony (!) Zsuzsannának.

Nyelv: magyar

Fennmaradási forma: eredeti; az alispán, egy szolgabíró, egy esküdt aláírásával és egy tanú kézvonásával, 4 papírfelzetes rányomott pecsét + egyszerű másolat

Megjegyzés:

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

3 / 112 oldal